1. Home
  2. Tarieven
  3. De functie van de Tarieven module.

De functie van de Tarieven module.

In de tarieven module (ook wel verkoopbibliotheek genoemd) maak en beheer je jouw tarieven, veel gebruikte materialen en kosten die je vaker op je offerte meeneemt.

Van het maken van je offerte tot en met factureren zullen de verkooptarieven die je aanmaakt binnen Stella de bouwstenen zijn voor het traject dat je met je klant doorloopt.

Het idee hier is dat je veelgebruikte tarieven en materialen maar één keer hoeft in te voeren in Stella, waarna je deze tarieven direct vanuit de tarieven module aan je offertes, klussen en facturen kunt toevoegen.

In de tarieven module geef je de naam op van je tarief of materiaal/kosten post en geef je de prijs op voor deze post. We maken hier bij het aanmaken van een verkoop tarief onderscheid tussen Arbeid (bijv. tarief per uur) en Kosten (materialen, machine huur, etc.)

De reden voor dit onderscheid is dat je hierdoor bij het maken van een nieuw verkooptarief met het type “kosten” de optie hebt om op basis van een percentage opslag te berekenen op het inkoopbedrag. Dat is fijn als je bijvoorbeeld de transport kosten voor het materiaal in de materiaal prijs wilt opnemen op je offerte zonder losse transport kosten te rekenen aan je klant.

Bij het maken van offertes (op basis van een vaste aanneemsom) kun je bij het schrijven van je verkooptarieven op basis van de tarieven module direct aantallen toevoegen en zo een calculatie maken. Bij het schrijven van verkooptarieven op een klus (op basis van uurtje factuurtje of meerwerk) kun je ook nog de datum waarop je deze werkzaamheden hebt uitgevoerd invullen.

We zullen nu een paar voorbeelden schetsen om het gebruik van Verkooptarieven duidelijk te maken.

Als je per uur of per dagdeel rekent dan kun je bij het aanmaken van je verkooptarief het bedrag wat je rekent koppelen aan een activiteit (een schilder rekent bijvoorbeeld 40 euro voor een uur schilderwerk). Een mogelijk “nieuw verkooptarief” zou er in dit geval dus uit kunnen zien als “Schilderwerk per uur” met een Bedrag (prijs per eenheid) van 40 euro. Deze regel kan vervolgens worden geselecteerd uit je Bibliotheek bij het maken van offertes en/of een klus.

Als je per vierkante meter rekent dan kun je bij het aanmaken van je verkooptarief dit bijvoorbeeld omschrijven als “werk per m2” en met de prijs die je rekent per m2 waar er wordt gevraagd om “Bedrag”. Mocht je dus een offerte willen maken voor 20 m2 stucwerk, dan hoef je alleen het verkooptarief vanuit je Bibliotheek toe te voegen aan je offerte en bij “aantal” 20 in te vullen. Stella berekent dan zelf de prijs voor 20 m2 en geeft deze weer op je offerte. Ook kun je op deze manier de prijzen van materiaal vast leggen. Dus bijvoorbeeld ‘”Badkuip” of “Verfbenodigdheden”

Verkooptarieven die je schrijft (als deze nog niet bestaan in de tarieven module) op offertes kun je niet direct toevoegen aan de Tarieven module. Dit kan wel direct in de Tarieven module of als je werk aan het registreren bent op een klus.

De verkooptarieven die je opgeeft in je offerte zijn altijd te selecteren in de klus die gemaakt wordt zodra de offerte is geaccepteerd (via het werkregistratie toevoegen menu). Zo heb je altijd de juiste verkooptarieven voorhanden met de overeengekomen prijzen.

Laatste bewerking 10 maart 2024

Was dit artikel nuttig?

Gerelateerde artikelen