1. Home
  2. Facturen
  3. Creditfactuur

Creditfactuur

Het kan voorkomen dat je een foutieve factuur hebt gemaakt. Hierin zijn eigenlijk twee hoofdvoorbeelden te vinden. Het kan zijn dat je teveel hebt gefactureerd, waardoor je alles of een deel zal moeten corrigeren of terugbetalen aan de klant. Daarnaast kan het zo zijn dat de gehele factuur verkeerd of onterecht is als gevolg van een administratieve fout. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een verkeerd referentienummer, verkeerde klant et cetera.

Op dit moment kun je in Stella op twee manieren een creditnota maken. Afhankelijk van hoe de situatie is, kun je een van de twee opties kiezen. De eerste die we hier toelichten is de meest eenvoudige: Creditnota door een handmatige factuur. Deze optie kun je het beste kiezen als er geen link bestaat tussen je facturatie en je klus/offerte. Daarnaast kan deze optie makkelijk zijn als je een volledige factuur wilt corrigeren en weer een nieuwe wil maken als gevolg van een administratieve fout. Dit heeft namelijk geen impact op de cijfers uit je klus of offerte en de betaling van de klant zal gelijk blijven. Dit is dus vaak meer een administratieve handeling.

Als eerste een volledige creditnota (dus een correctie op een volledige factuur met daarna eventueel een nieuwe factuur). Selecteer de optie handmatige factuur, zoals je normaal zou doen. Selecteer hierbij de juiste klantgegevens en vul bij de specificatie negatieve bedragen in. Eventueel kun je bij het opmerkingenveld aangeven op welke factuur de creditnota betrekking heeft. Heb je de factuur gecontroleerd en akkoord bevonden? Dan kun je deze versturen op dezelfde manier als een normale factuur. Omdat het hier om een volledige credit gaat, zet je de oude factuur en de creditnota allebei op voldaan in de lijst verzonden facturen. Maak vervolgens een nieuwe handmatige factuur aan met de juiste gegevens. Deze optie raden we aan als het gaat om het corrigeren van een gehele factuur als gevolg van een administratieve fout.

Wil je bij een volledige creditnota toch de link houden met je klus? Ga dan naar je desbetreffende klus en vul bij de werkregistratie een negatieve werkregel in voor het bedrag dat je wilt crediteren. Gaat het om een vaste aanneemsom? Markeer deze regel dan als meerwerk. Ga vervolgens naar facturatie, selecteer de juiste klus en factureer de negatieve regel. Maak vervolgens weer een positieve regel aan voor het hetzelfde bedrag in de klus en factureer deze uit. Deze optie raden we niet aan bij volledige creditnota’s, omdat het risico op vervuiling en fouten hierbij groter is. Gaat het echter om de correctie van een gehele factuur die wel impact heeft op de cijfers (er komt dus geen nieuwe factuur met hetzelfde bedrag), dan is dit de beste optie om je werkregistratie accuraat te houden.

Als je een deel van een factuur wilt corrigeren, dan kan dit weer op twee manieren. Je kunt de oude factuur volledig crediteren en een nieuwe maken met het juiste bedrag. Dit kan volgens de manieren die hierboven zijn beschreven. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de oude factuur te crediteren om uiteindelijk op het goede bedrag uit te komen. Ook dit kan volgens de bovengenoemde manieren. Let er wel altijd op dat je goed omgaat met de status ‘voldaan’ van de factuur. Wij raden altijd aan de volledige oude factuur te crediteren en een nieuwe te sturen met het juiste bedrag. Je kunt dan altijd de oude factuur en de creditfactuur op voldaan zetten en gewoon wachten op de betaling van de juiste factuur. Dit is administratief ook makkelijker, zowel voor jezelf als voor je boekhouder.

Als laatste situatie kan het ook zijn dat je een deel moet terugbetalen aan de klant en dat de originele factuur dus al gewoon is betaald. In dat geval maak je een creditnota (vanuit klus of handmatig) voor het bedrag dat je moet terugbetalen en zet je deze op voldaan zodra je het geld hebt overgemaakt aan je klant.

Updated on februari 6, 2021

Was this article helpful?

Related Articles